Podprogram 2019 - efekty
dodano dnia: 2020-10-30 13:43:37 przez: Maciej Horbacz
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.
- Stowarzyszenie „NAZARET” im. św. Filipa Neri w Bytowie z terenu województwa Pomorskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Chojnicach realizowało Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinasowany
z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej raz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie
grudzień 2019 – wrzesień 2020.
2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
- cukier
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
3. Pomoc żywnościowa trafiła do 1.120 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa pomorskiego.
4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 57,08730 ton żywności;
- 8.740 paczek żywnościowych;
5. W ramach Podprogramu 2019 dla 46 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 8 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
• żywieniowo-dietetyczne - 2 spotkania dla 9 uczestników
• kulinarne - 4 spotkania dla 29 uczestników
• niemarnowania żywności - 2 spotkania dla 8 uczestników.