Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 - Podprogram 2016 – efekty.

dodano dnia: 2017-08-28 10:08:31  przez: Maciej Horbacz

W ramach POPŻ Podprogram 2016, który był realizowany w okresie sierpień 2016 – czerwiec 2017 współpracowaliśmy z Bankiem Żywności z Chojnic ,
Program był skierowany do osób potrzebujących, o niskich dochodach do których trafiły takie produkty jak makaron jajeczny 5 kg, ryż biały 5 kg, herbatniki 2 kg, mleko UHT 9 l, ser podpuszczkowy dojrzewający 2,4 kg, groszek z marchewką 3,20 kg, fasola biała 3,20 kg, koncentrat pomidorowy 1,28 kg, powidła śliwkowe 1,20 kg, gulasz wieprzowy z warzywami 4,25 kg, filet z makreli w oleju 1,36 kg, szynka drobiowa 2,70 kg, szynka wieprzowa 0,3 kg, pasztet wieprzowy 0,16 kg, cukier biały 4 kg, olej rzepakowy 4 l.
Za naszym pośrednictwem pomoc żywnościowa trafiła do 1.192 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej.

Wydaliśmy osobom potrzebującym:
56.929,20 ton żywności;
11 060 paczek żywnościowych;

W ramach Podprogramu 2016 nasi podopieczni korzystający z pomocy żywnościowej uczestniczyli w działaniach towarzyszących. W ramach tych działań uczestniczyliśmy łącznie w 6 warsztatach edukacyjnych, w których wzięły udział 63 osoby.

Rodzaje warsztatów:
Żywieniowo – dietetyczne 2 spotkania dla 21 uczestników
Kulinarne – 2 spotkania dla 22 uczestników
Niemarnowanie żywności – 2 spotkania dla 20 uczestników.

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.